Articles

Articles

Et amerikansk oligarki

Publisert i E24 den 4. februar 2025 Stemmeseddelens makt svekkes svekkes. Kuren er nasjonalisme. Bidens stemme klang hult, som fra krypten. Den advarte mot en: «farlig konsentrasjon av makt i hendene på noen svært få ultrarike mennesker», og «de farlige konsekvensene dersom deres maktmisbruk ikke blir tøylet.» Men da Biden for siste gang kløv opp…

Continue Reading Et amerikansk oligarki

Om mangelen på realisme i norsk utenrikspolitikk – og kva vi kan gjøre med det.  

Stendahls storverk Rødt og Sort fra 1830 handler om brytningstiden i Europa, de kaotiske årene som ledet opp mot revolusjonsåret 1848, starten på borgerskapets dominans: Som har bestått frem til i dag. Tittelen anses å referere til spenningen mellom det geistlige og det sekulære. Kanskje dette ordbildet kan være passende for vår tid? Denne gangen…

Continue Reading Om mangelen på realisme i norsk utenrikspolitikk – og kva vi kan gjøre med det.  

Espen Barth Eide er en rund kloss i firkantet hull

Minerva Publisert 28.11.2024 Asle Toje Frankrike vil ikke arrestere Benjamin Netanyahu. Dette står i grell kontrast til Espen Barth Eide utsagn om at han ville la Israels statsminister arrestere dersom denne kommer til Norge. Tidligere har Barth Eide overbevist statsminister Jonas Gahr Støre (lar jeg meg fortelle fra kilder nær prosessen) om å anerkjenne Palestina ved å påstå…

Continue Reading Espen Barth Eide er en rund kloss i firkantet hull

Først reddet kirken staten, så fortærte staten kirken

Innherred Nov 9, 2024 Det hevdes at 2030 er «et nasjonalt jubileum». Hva mener de nå med det? Nasjonen Norge er jo langt eldre. På hjemmesiden for jubileet foreslås, hjelpsomt, to alternative ting å feire: Riksdannelsen og kristningen. Heller ikke dette er presist. Mange årstall kan anføres som sentrale i riksdannelsen. Olav Haraldssons maktdeling med…

Continue Reading Først reddet kirken staten, så fortærte staten kirken

Når krybben er tom, bites hestene

Årsaken til den franske regjeringens kollaps er å finne mange steder i Europa. Publisert på Minervanett 05.12.2024 – 13:15 Krisen som nylig felte den tyske regjering har nå kommet til Frankrike. Det franske parlamentet stemte i går for å kaste den nyslåtte statsminister Michel Barnier. Regjeringen kollapset på grunn av det foreslåtte statsbudsjettet, som tok sikte på å…

Continue Reading Når krybben er tom, bites hestene

USAs hegemoni oppleves mindre invitert enn før. 

Det betyr dessverre ikke at det er noe mindre viktig for Norge. Makten har flyttet til Mar-a-Lago. Canadas Justin Trudeau brukte, etter sigende, all statens godvilje-kapital på å få seg invitert på middag til Donald Trump, som første G7-leder. Grunnen var trusler om ødeleggende tariffer rettet mot Canada fra Trumps side. Borte var den litt hovne selvsikkerheten.…

Continue Reading USAs hegemoni oppleves mindre invitert enn før. 

Trumps triumf

Amerika har stemt for Trump og regimeskifte. Publisert i E24 Nov 6, 2024  NRKs valgsending var like gøy som et dødsfall i familien. Det startet med påtatt optimisme og endte i passivaggressive spørsmål à la skuffamamma: ‘Kan du forklare for meg hva du tenkte på da du vasket kjolen på 90 grader?’ Ikke bare vant…

Continue Reading Trumps triumf

The Comeback Kid

Publisert i E24 den 31. oktober 2024 Mediene forsøkte å svekke Trump, kan svekke tilliten til seg selv. Det var Superbowlstemning på Trumps valgmøte i Madison Square garden. Republikanerne er i siget. Meningsmålingene går med få unntak i Trumps retning, selv om marginene er små. En av Trumps styrker er å drive valgkamp. Noe jeg…

Continue Reading The Comeback Kid

Blodposen

Publisert i E24 18. oktober 2024 Ingen mengde EU-direktiver endrer på at amerikansk proteksjonisme skader Europa. Asle Toje «Amerika bruker Europa som blodpose». Ordene falt under et møte ved Chatham House i London da en representant for en av de store Europeiske økonomiene kommenterte EU-kommisjonens tilstandsrapport «fremtiden for Europeisk konkurransekraft». USA tar lite hensyn til…

Continue Reading Blodposen

Sanksjoner som ikke håndheves, er meningsløse. Skal Ukraina vinne freden, må Vesten få orden på sanksjonene

Sanksjoner som ikke håndheves, er meningsløse. Publisert i Aftenposten: 19.09.2024 Det synes stadig mer usannsynlig at Ukraina vil vinne krigen på slagmarken eller tvinge frem en minnelig forhandlingsløsning. Dette retter fokus tilbake på sanksjoner som et av få tenkelige midler for å tvinge Russland til forhandlingsbordet. Da Russland okkuperte deler av Ukraina i 2022, innførte…

Continue Reading Sanksjoner som ikke håndheves, er meningsløse. Skal Ukraina vinne freden, må Vesten få orden på sanksjonene

Woke Stasi

Å forsvare demokratiet med autoritære maktmidler er verre enn selvmotsigende, det er uklokt. Fra Minervanett den 15 september, 2024. I Storbritannia arresteres nå borgere for ting de har skrevet på internett. Tidvis er anklagene orwellianske. En kvinne ble truet med fengsling for å ha hevdet at transkvinner er menn. Politiet bruker stadig mer tid på…

Continue Reading Woke Stasi

Oslodrosjene fikk meg til å slutte å bekymre meg for sosial dumping og begynne å elske Uber, skriver Asle Toje.

Publisert i Morgenbladet 14 juni 2018 «Jeg gjør deg en tjeneste, vet du!» Det sa drosjesjåføren etter å ha krevd meg for 4000 kroner fra Gardermoen til Oslo. Jeg hadde ikke noe valg, siden drosjesjåførene rottet seg sammen. Ingen ville anslå hva å kjøre på taksameter ville koste. De ville nok ikke ødelegge overraskelsen. Jeg…

Continue Reading Oslodrosjene fikk meg til å slutte å bekymre meg for sosial dumping og begynne å elske Uber, skriver Asle Toje.

Det er noe med Kamala

Publisert i E24 – 30 juli 2024 Kan Harris vinne? Jeg tror ikke det. Asle Toje Det var, som munnhellet var det, ‘uker da tiår skjedde’. Den 27. juni møttes president-aspirantene Joe Biden og Donald Trump til den første av to TV-sendte debatter. Bidens fremtreden og opptreden sendte sjokkbølger gjennom etablissementet. Glassøyd og famlende framsto…

Continue Reading Det er noe med Kamala

Thulcandra

En av de beste dystopiske romanene du trolig ikke har lest, er endelig ute på norsk. Minerva 10 juli 2024. For en tid tilbake så jeg den konservative danske presten Merete Bøyes foredrag om George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Fagre nye verden. Bøkenes advarsler peker, hver på sitt vis, frem mot hvordan vi lever…

Continue Reading Thulcandra

Elitens godhetsposering

På 2000-tallet signaliseres elitestatus gjennom holdninger: luksusholdninger. Publisert i E24 den 28. juni 2024 Da jeg bodde i Amerika, reiste en del av min utvandrede morsslekt til New York for å treffe meg. De var svært opptatt av at ‘en av våre’ studerte ved Columbia. Det var først da jeg innså hvor viktig navnet på…

Continue Reading Elitens godhetsposering

Vikingenes Rolex

Minerva 30. mai 2024 Sverdet var selve symbolet på mannlighet. Det gav mulighet for både dyre varemerker og billige First Price-kopier. I dag ble et av de fornemste fra fordum funnet i Suldal. Når vi menn ikke tenker på Romerriket, tenker vi ofte på vikingtiden. Nest siste dag i mai ble det kjent at bonde…

Continue Reading Vikingenes Rolex

Eurovision: En havarirapport

Kampen om Melodi Grand Prix i 2024 var som å se to skallede menn krangle om en kam. Publisert i E24 den 13 mai, 2024 Jeg så ikke på Eurovision. Hørte ingen av låtene. Stemte ikke på noen av landene. Men siden denne feiringen av barnevennlig seksualisering fikk mer mediedekning enn starten på den russiske…

Continue Reading Eurovision: En havarirapport

Vil Biden ødelegge dollaren?

Publisert av Minerva den 8. mai 2024 Iveren etter å straffe Russland på alle tenkelige måter truer nå med å ødelegge et av USAs viktigste geoøkonomiske kort på hånden: dollaren som verdens reservevaluta. «I work for a government I despise for ends I think criminal», skrev økonomen John Maynard Keynes i 1917. Ikke offentlig, for…

Continue Reading Vil Biden ødelegge dollaren?

Hele verden piper

PUBLISERT i Minerva Tirsdag 12. mars 2024 Den vedvarende irritasjonen. Illustration: pathdoc / Shutterstock / NTB) Asle Toje I vår «moderne» verden, der teknologiske fremskritt i teorien har gjort livet mer praktisk, har nye irritasjoner infiltrert hverdagen vår med insisterende hyppighet – fremst blant disse er den aggressive pipelyden. Tenk på det. Stadig flere budskap signaliseres…

Continue Reading Hele verden piper

Kjærlighet til fedrelandet fordrer vilje til å kjempe for det

Å investere i droner er å investere i overlevelse. Derfor trenger vi en ny våpengren. Publisert i E24 den 8. mars, 2024 Norge befinner seg i en mer utsatt sikkerhetspolitisk situasjon enn på svært lenge. Krigen i Ukraina har ikke gått som forespeilet. Vi kan i nær fremtid stå overfor et militaristisk og revansjesugent Russland;…

Continue Reading Kjærlighet til fedrelandet fordrer vilje til å kjempe for det

PÅ FLUKT FRA SAMTIDEN

BOKANMELDELSE: FRIHETENS GRENSE: EN REISE LANGS NATOS NYE FRONTLINJE Nils Rune Langeland, Kagge forlag 2023. Det finnes ingen omkamp, ikke i det moderne norske liv. Den tilgivende Gud har blitt erstattet av hevnende kommentatorer, vi har ikke lengre tålmod med menneskelig svakhet – slikt må skjules. Engang hadde de evnerike stor tabbekvote, men ikke lengre.…

Continue Reading PÅ FLUKT FRA SAMTIDEN

Veni, Vidi, Vici

Publisert: i E24 – 22. januar 2024 Med Desantis ute ser Trump ut som en vinner. Hva kan vi vente? Asle Toje Donald Trump, hare navnet får rettroende mennesker til å inhalere instinktivt. Var ikke han fordømt? Nå, som han har vunnet primærvalget i Iowa med margin på over 30 prosentpoeng, må vi fordøye at…

Continue Reading Veni, Vidi, Vici

Vil dere ha bistand? Ta deres egne borgere tilbake

PUBLISERT i Minerva Fredag 05. januar 2024 Svenske innstramninger gjør Norge til Skandinavias mest liberale migrantdestinasjon. Asle Toje Den svenske regjeringen har kunngjort en dyptgripende reform av sin bistandspolitikk. I rapporten «Bistand for en ny æra» gjør landet det klart at de fra nå av vil kreve at land som ønsker å motta økonomisk bistand,…

Continue Reading Vil dere ha bistand? Ta deres egne borgere tilbake

Internasjonal skumringstid

Tid for i tenne lyktene i den norske fredstradisjonen? Publisert: i E24 26. desember 2023 Sentrifugalkreftene som nå river i vår verdensorden, er for farlige til å få fortsette. Mens mellomstatlige konflikter sprer seg som løvetann, har lederne for verdens to største atommakter utvekslet trusler om tredje verdenskrig og regimeskifte. Potensialet for kjernefysisk krig – det være seg…

Continue Reading Internasjonal skumringstid

Vil bistanden skade Ukraina?

Trykket i Aftenposten mandag 04 desember 2023 Norges ønske om å hjelpe ledsages av villet blindhet for gjentatt skadeverk. Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator. Veien til Kyiv starter i Kabul. Skal vi tro ekspertene var korrupsjon en hovedårsak til at regimet i Kabul mistet folkelig støtte. I løpet av det 20 år lange ISAF-oppdraget…

Continue Reading Vil bistanden skade Ukraina?

NATO har et Ukraina-problem

Minerva 20 november 2023 NATOs videre skjebne er knyttet til utfallet i Ukraina. Dersom Europa ikke klarer å vise samhold, kan USA revurdere sitt videre engasjement. Bak nyhetene som kommer ut av Ukraina, danner det seg en stadig sterkere oppfatning om at dersom NATO ikke lykkes i å hjelpe ukrainerne med å slå Russland militært,…

Continue Reading NATO har et Ukraina-problem

Fred, legitimitet og likevekt

Henry Kissinger (1923 – 2023) Minerva 25 november 2023 Henry Kissinger hadde tysk-jødisk bakgrunn. Familien flyttet til USA etter at Hitler kom til makten. Kissinger studerte historie og statsvitenskap, og ble professor ved Harvard-universitetet. Under krigen i Vietnam forberedte han fredsforhandlingene med Nord-Vietnam i Paris for president Lyndon B. Johnson. Men da republikaneren Richard Nixon…

Continue Reading Fred, legitimitet og likevekt

Gårsdagens menn

Fremtiden for norsk utenrikspolitikk ligger bak oss. Publiser i E24 15 november 2023 Utenriksministeren fløy nylig til Egypt. Han ville megle fred i Midtøsten. Senere i år har Norge tatt på seg å lede de fastlåste forhandlingene om globale utslippskutt frem mot ‘klimatoppmøtet’ Cop-28. Og vi er en av hovedsponsorene av Ukrainas krigsinnsats, den 4.…

Continue Reading Gårsdagens menn

Draghis medisin

Hvorfor er Europa den globale økonomiens syke mann? PUBLISERT i Minerva Mandag 13. november 2023 Mens den amerikanske økonomien er i ferd med å skake av seg nedgangen, finner Europa det vanskeligere å bryte ut av lavkonjunkturen. EU har et vekstproblem, sammenlignet med alle andre industrialiserte regioner i verden. Russland vil få en vekst relativt…

Continue Reading Draghis medisin

Stormaktene

Publisert i E24 den 01 november 2023 Krigen i Ukraina og Israel tvinger Norge til å konfrontere liberale illusjoner. Stormaktspolitikk? Avisleseren må unnskyldes for å kvekke ‘hva behager’. Vi lærte da på skolen at stormaktspolitikken ble avløst av supermaktenes tidsalder? Deretter fulgte en periode vi enda ikke helt vet hva vi skal kalle, så vi…

Continue Reading Stormaktene

Hvem kan redde demokratene?

Stadig flere amerikanere spør seg om Biden er rett mann i 2024. Publisert i E24 fredag 20 oktober 2023 Til sist ga han opp. Robert F. Kennedy Jr. fikk ikke sjnsen til å utfordre Joe Biden gjennom primærvalg i det demokratiske partiet. I oktober annonserte arvingen til Kennedy-dynastiet at han stiller som uavhengig kandidat. I…

Continue Reading Hvem kan redde demokratene?

Hvor ofte tenker du på Romerriket?

Et moderne sivilisasjonsforfall ligger kanskje til grunn for at så mange menn tilsynelatende har Romerriket i tankene. Nordmenn bør se lengre frem og fortape seg i sagaene. En svensk influenser skal ha spurt sin kjæreste «Hvor ofte tenker du på Romerriket?» Svaret var «Hver bidige dag». Dette førte til en farsott der TikTok-brukere spør kjærestene, fedre eller…

Continue Reading Hvor ofte tenker du på Romerriket?

EUkraina

Publisert: E24 25 august EU forbereder seg på storstilt utvidelse. Eller kanskje ikke? Ukrainas leder leverte inn landets EU-søknad den 18. april 2022. Det var et underlig skue. Never ble trykket mens luftvernsirenene ulte og ukrainske styrker kjempet for landets overlevelse. Det var et snev av skippertak. De hadde skrevet søknaden på ti dager. Slikt…

Continue Reading EUkraina

Lobbyfest i Arendal

Spørsmålet er ikke åpent eller lukket, men om vi egentlig trenger lokalvalg? Publisert i Minerva 07 august 2023 Det er valgår, noe som forhåpentligvis vil politisere Arendalsuka. For hva som skulle være demokratifestival er blitt lobbyistenes sommerfest. Lokalvalgene har tapt relevans i takt med at reformer fra sentrum har behandlet kommunen som tjenesteleverandør, mer enn…

Continue Reading Lobbyfest i Arendal

Indiana Jones og publikum som forsvant

Amerikas myke makt smuldrer i møte med publikums endrede preferanser. Asle Toje i E24 den 14. juli, 2023 Hollywood, underholdningsindustriens episenter. Stedet har siden 1945 vært synonym med USAs ‘myke makt’. I motsetning til amerikanske biler eller amerikansk fotbal, har amerikansk underholdningsindustri vært en eksportvare med ekstrem gjennomtrengningskraft. Jeg var ung engang. I 1995 i…

Continue Reading Indiana Jones og publikum som forsvant

Sveriges sak er Norges sak

Sverige trenger hjelp med å finne veien inn i NATO. Norge bør hjelpe. Minerva Torsdag 06. juli 2023 NATO-møtet i Vilnius 11-12 juli skulle være en oppvisning av alliert samhold. Slik blir det ikke. Tyrkia blokkerer nemlig Svensk NATO-medlemskap. Alle forsøk på forlik har fallert. Stockholm opplevde ikke bare forsmedeligheten at finnene sa ja uten…

Continue Reading Sveriges sak er Norges sak

En samfunnsfiende

Dr. Stockmann har gått fra helt til skurk i Oslo Nye Teaters oppsetning av «En folkefiende». PUBLISERT i Minerva Onsdag 21. juni 2023 «Maktkamp, korrupsjon, pressefrihet… Henrik Ibsens skuespill En folkefiende er høyaktuelt, mer enn 140 år etter at det ble skrevet.» Slik beskriver Oslo Nye Teater sommerens storsatsing. Og vi får en nytolking av En folkefiende, en der…

Continue Reading En samfunnsfiende

Soga om Bud Lett

Konservative har lært forbrukermakt. Og det virker. Bare spør Bud Light. Asle Toje Publisert 20. juni 2023 Det var en markedsføringskatastrofe. Bud Light, USAs mest solgte ølmerke ville bare krafse til seg noen av Pride-dollarene. De inngikk avtale med en transseksuell influenser. Hen feiret ‘ettårsdagen som kvinne’ med å lage en reklamesnutt for Bud Light.…

Continue Reading Soga om Bud Lett

Utvandrerne

De rike flytter fra Norge, det gjør også de velhavende. På tide å spørre hvorfor. Minerva Tirsdag 06. jun Jeg betaler ikke min skatt med glede, men jeg betaler den. Det er hvordan folk flest viser forpliktelse til fellesskapet. Gleden vil kanskje inntreffe når staten slutter å bruke overbetalte konsulterer til å gjøre jobben for…

Continue Reading Utvandrerne

EUs nye migrasjons og asylpakt

Stortinget sluttet opp om pakten før de visste hva som står skrevet i den. En versjon av denne spalten ble publisert i E24 den 09 mai 2023 Etter år preget av unntakstilstand i form av pandemi, en historisk redningspakke, en storkrig,en energikrise og høy inflasjon, er migrasjon tilbake på toppen av den politiske dagsorden iEU.…

Continue Reading EUs nye migrasjons og asylpakt

Livet trenger mange ord

At ord faller ut av bruk, betyr ikke at de er ubrukelige. Asle Toje i Minerva Tirs, 9. mai -2023 Hovmod er et synonym for Pride som har falt ut av bruk – og det er synd siden hovmod er smakelig motsetningsfullt, mens det er noe selvgratulerende ved ‘prajd’. Språket utvikler seg ustanselig. Ords mening…

Continue Reading Livet trenger mange ord

Demokratene synes å ha kommet den fallerte presidenten til unnsetning.

Trykket i Aftenposten 27.04.2023 21:00 Selv Trumps fiender i det republikanske partiet har måttet støtte ham nå. «For oss er alt tillatt, for vi er de første i verden som løfter sverdet ikke for å slavebinde og undertrykke noen.» Kommunismen forblir et smertelig minne. Lenins revolusjon førte til mer løgn, mer undertrykkelse og mer død…

Continue Reading Demokratene synes å ha kommet den fallerte presidenten til unnsetning.

Konservativ revolusjon

Ernst Jüngers konservatisme ligger bak ordene: Vi, Vaktsom, Våpen, Varg, Verge. Publisert i Minerva Tirsdag 11. april 2023 «Hjemmets trygghet er til syvende og sist garantert av faren som, flankert av sine sønner, møter angriperen på dørstokken med øks i hende. Et folk som glemmer dette, er lett å undertrykke.» Sitatet er, etter en svensk kanselleringsdebatt,…

Continue Reading Konservativ revolusjon

India er fremtidslandet

India kan bli verdens mektigste stat i vår levetid. Tre doble konsonanter står i veien. Publisert i E24 den 7 april 2023 «På slaget midnatt, mens verden sover, vil India våkne til liv og frihet». Den 15. august 1947 holdt statsminister Nehru uavhengighetstalen. Den siteres så ofte at den har blitt et slags mantra. Hovedpersonen…

Continue Reading India er fremtidslandet

De liberale krigene har vært ødeleggende for Vesten

Aftenposten 18.03.2023 Stormaktene har gått fra konkurranse til konflikt. Vestens vilje til å konfrontere Russlands landnåm i Ukraina og Kina krav på Taiwan ble en håndsopprekking over hvem som støtter Vesten. Skuffende få, viser det seg. Over 100 av FNs medlemmer støtter ikke opp om sanksjonene mot Russland. Ikke bare røverstater, vi snakker vestens venner.…

Continue Reading De liberale krigene har vært ødeleggende for Vesten

Reservehjulet i California

PUBLISERT i Minerva Mandag 06. mars 2023 – 16:07 Prins Harrys biografi handler om dumme menn og troll til kjerringer. En venn sendte meg en PDF av Spare. Jeg takket høflig og glemte prompte. På en lang flytur innså jeg at Hollywood hater slike som meg og at underholdningsvalget sto mellom å la meg marinere i…

Continue Reading Reservehjulet i California

Maskiner i Nirvana

Publisert på nettstedet E-24 01 mars 20223 Å demontere vindmølleparken på Fosen er en politisk nødvendighet. Dette vil kanskje overraske enkelte, men jeg støtter de samiske demonstrantene. Høyesterett sier i praksis at vindmøllene er satt opp i strid med reglene staten var pålagt å følge. Å rive vindmøllene er ikke juridisk påkrevd, men det er…

Continue Reading Maskiner i Nirvana

Hva vil Giske?

– Det er en krevende tid for Ap, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Verre skal det bli. PUBLISERT i Minerva Fredag 10. februar 2023 – 11:27 Det var interessant å se Arbeiderpartiet i debatt med seg selv i går på Debatten. Det hele var mer politisk ladet enn noen uenighet mellom Høyre og Ap under statsminister Støre.…

Continue Reading Hva vil Giske?

Inflasjonen vender tilbake

Inflasjon fortærer verdier, etser middelklassen og minsker statens gjeld. Publisert i E24 den 6 februar 2023 Visste du at skjørtelengden stiger og daler med markedene? Økonomen George Taylor formulerte teorien om at skjørtene blir kortere under høykonjunkturer som på 1920 og 1960-tallet og tekkeligere i krisegangstider på 1930 og 1970-tallet. Mange har glemt 1970-tallets inflasjon.…

Continue Reading Inflasjonen vender tilbake

Ny migrasjonskrise

EU mangler vilje og evne til å håndtere ulovlig migrasjon. Publisert i E24 den 14. januar 2023 Europa har slått dørene åpne for ukrainske flyktninger. Men med mottaksfasiliteter i mange land overbelastet og frykt for en ny ukrainsk flyktningbølge som følge av Russlands angrep på landets sivile infrastruktur, blir ulovlige innvandrere fra andre deler av…

Continue Reading Ny migrasjonskrise

Djerv ny verden

Essay trykket i Aftenposten 14.01.2023 Et svekket USA velger overambisiøs strategi. Hva med Norge? Asle Toje 2022 var et dårlig år for alt unntatt vestlig sikkerhetssamarbeid. I 2021 hadde et tjueårig humanitært felttog i Afghanistan endt i et farsepreget tilbaketog. Indre uro over idiotiske kriger og løgnene vi fortalte oss selv, er forløst av president…

Continue Reading Djerv ny verden

Steppeulver

Sjanseløse menn er taperne i den nye kjønnskampen. Minerva 11.01-2023 Herman Hesses roman Steppeulven fra 1927 er den fremmedgjorte mannens manifest: «Hvordan skulle jeg kunne unngå å være en steppeulv og en lurvete eneboer midt i en verden hvis ambisjoner jeg overhodet ikke deler, hvis gleder overhodet ikke taler til meg?»  Da Herman Hesse i…

Continue Reading Steppeulver

Problemet med McKinsey

Mennesker som velger å arbeide for et selskap som så villig profitterer på død og lielse, bør ikke arbeide ved Statsministerens kontor. Minerva. Torsdag 15. desember 2022 Kristoffer Thoners utnevnelse som ny statssekretær ved Statsministerens kontor i begynnelsen av desember er blitt møtt med fordømmelse. Mye fokus har vært på mulige habilitetskonflikter og hemmelige kundelister.…

Continue Reading Problemet med McKinsey

Makt og selvkritikk

Arven etter Vestens humanitære intervensjoner er et tap av internasjonalt lederskap. Publisert i Minerva: Fredag 02. desember 2022 – 11:19 Fordelen med å komme seg ut av Vesten er at det viser hvor mye verden har endret seg. På et seminar jeg nylig deltok på i Bahrain, sa en tidligere brasiliansk utenriksminister: «Russland hevder krigen…

Continue Reading Makt og selvkritikk

Legaliser det.

Hva nå om Venstre har rett om cannabis? E24 09 november 2022 Japans mest berømte ølmerke, Kirin, er også et av landets eldste. Bryggeriets opprinnelse er mindre kjent. Det ble grunnlagt i 1869 av nordmannen Johan Thoresen, som slik hedret en norsk tradisjon med å bringe berusende nyvinninger ut i verden. Siden den gang har…

Continue Reading Legaliser det.

Amerikansk dissonans

Mellomvalgene peker mot nederlag for demokratene og indre splid blant republikanerne. Minerva Onsdag 02. november 2022 Fra 1990-tallet ble politikken mer opptatt av å ta kontroll over hvordan virkeligheten beskrives, enn å endre de underliggende realitetene. Det var berusende: Om Vestens eliter sa det var slik, ja så var det slik. Narrativene divergerte, konvergerte og…

Continue Reading Amerikansk dissonans

Er Norge en krigsprofitør?

PUBLISERT  i Minerva Torsdag 27. oktober 2022 – 15:38 Krigsprofitør. Ordet har en odiøs klang, og ikke uten grunn. Ibsen beskriver Peer Gynts moralske nullpunkt, når han vil tjene seg rik på en fallert stormakts krig mot en tidligere provins: «Jeg støtter Styrken og laaner Pengene till Tyrken!» I det virkelige liv var det mange næringslivsfolk…

Continue Reading Er Norge en krigsprofitør?

Atomkrig på Horisonten

Publisert i E24 11, oktober 2022 Russlands invasjon av Ukraina har svekket atomtabuet. Har du hørt historien om den røde bindersen? En gutt i Canada fant en rød binders. Han byttet bindersen i en penn og pennen i et dørhåndtak. Tolv bytter senere hadde han fått seg et hus. Det er litt på samme vis…

Continue Reading Atomkrig på Horisonten

Å nei, ikke igjen…

Publisert i E24 29.09-2022 Trolig ingen seier, men nok en lang krig. Asle Toje Amerika, Europa og enkelte andre har malt et Jackson Pollock-bilde av sanksjoner som nå dekker mesteparten av den russiske økonomien. Halvparten av Russlands valutareserver er frosset. Amerika kjøper ikke lenger russisk olje og Europa lover oljeembargo fra februar. Sanksjonene er ment…

Continue Reading Å nei, ikke igjen…

Biden-doktrinen

Publisert i Minerva tirsdag 27. september Joe Bidens utenrikspolitiske mål: Å understøtte det internasjonale systemet Asle Toje Utlandet er dit amerikanske presidenter drar for å lete etter laurbær, når deres innenrikspolitikk har kjørt seg fast. Dette gjelder spesielt etter mellomvalgene. I takt med at de mister fremdrift hjemme, frister det å reise utenlands på jakt…

Continue Reading Biden-doktrinen

Har’n – tar’n!

Den Europeiske Union tar eierskap til håndteringen av kraftkrisen. Det er risikabelt. Minerva  Fredag 09. september 2022 EUs de facto leder, Ursula von der Leyen, har hatt tøffe dager på jobben. Rødøyd og med ujevne håndbevegelser som ikke samsvarte med ordene som kom ut av munnen hennes, annonserte hun i slutten av august at EU vil frikoble…

Continue Reading Har’n – tar’n!

Når Tolkien blir Woke

Publisert i E-24: 1. september 2022 Rings of Power: Tidenes dyreste TV-serie sår identitetspolitikk – og høster storm. De tre filmene om Ringenes herre er blant de største kassasuksesser noensinne. Amazons eier, Jeff Bezos, er visst stor fan. Han tenkte mer Tolkien ville være en fin måte for Amazon å utfordre Netflix og HBO. Uheldigvis…

Continue Reading Når Tolkien blir Woke

Denne mektige verden

Vestens styrkeprøve PUBLISERT i Minerva Fredag 12. august 2022 Ludvig XVI er en misforstått hersker. Du vet, den ubrukelige franske kongen som ble bedratt av sin nytelsessyke dronning og mistet hodet (i bokstavelig forstand). Det problematiske ettermælet ble kanonisert av et nytt regime som trengte et ubetinget onde for å gi seg selv legitimitet. Filosofen Will…

Continue Reading Denne mektige verden

Det skal bli verre.

Publisert i E-24 Jul 23, 2022 Angrepet på Ukraina er ikke enda en ‘uforutsett hendelse’ – det er den nye normalen. Asle Toje Krigen i Ukraina er ikke bare et brudd på folkeretten og et overgrep mot et sakesløst folk, det er også et angrep på den regelbundne verdensorden. Dette er hva FN ble skapt…

Continue Reading Det skal bli verre.

Det er en kraft i Danmark

PUBLISERT i Minerva Mandag 18. juli 2022 Anders Fogh Rasmussen: At træde i karakter (Gyldendal 2022). En vellykket biografi. Forfatteren Stephan Zweig skriver et sted: «Det trengs alltid millioner av mennesker i et folk for å frembringe et geni, og alltid må det gå millioner av ørkesløse timer før det dukker opp en virkelig historisk stund,…

Continue Reading Det er en kraft i Danmark

Den kommende kraftkrisen

Publisert i Minerva 05 juli 2022 Vi kan se fram til en vinter preget av resesjon, mørklagte byer og bensinopprør. Asle Toje Er og bør være, det er spørsmålet. Vi vet at kraftmarkedet bør korrigere seg på sikt og vi vet at på lang sikt er alle døde. Vi vet vi har ti år på…

Continue Reading Den kommende kraftkrisen

På sporet av Margaret Thatcher

Trykket i Bergens Tidende 03-Aug-2006  Asle Toje Margaret Thatcher i ferd med å tre inn i rekken av britenes udødelige statsministere. I London skyter skyskraperne i været. Nye industrier springer opp, infrastrukturen bedres, arbeidsledigheten synker. Tony Blair er en av verdens mest innflytelsesrike statsledere. Femten år etter at hun gikk av er Margaret Thatcher en…

Continue Reading På sporet av Margaret Thatcher

Den blodige kniven

En blanding av moralisme og selvskading kan koste Vesten det globale lederskapet. Publisert i E24: 24. juni, 2022 Også gode ting kan overdrives. Ta sanksjoner. Apartheidregimet i Sør-Afrika falt dels grunnet økonomiske sanksjoner, men det tok tretti år. Det hjalp naturligvis at landet inderlig ønsket å være del av vår blokk, Vesten. Sanksjoner fører sjelden…

Continue Reading Den blodige kniven

Kan krig bli klimavennlig?

Det er langt fra sikkert at et større tysk forsvarsbudsjett vil gi et sterkere forsvar. Publisert i Minerva Mandag 16. mai 2022 Tyskland ruster opp. Betyr det at Europa får en vaskekte stormakt i sin midte? I grunnboken The Tragedy of Great Power Politics skrev John Mearsheimer (2001) at USA vil fortsette sin militære tilbaketrekking…

Continue Reading Kan krig bli klimavennlig?

Endelig krig igjen!

Det er upopulært å snakke om fred i et krigersk ordskifte. Derfor er det viktig. Publisert i E24 10 ,ai, 2022 Jean Jaurès var sliten der han satt, sammensunket i sofaen i en cafe på Rue Montmartre. Det var kvelden den 31. juli 1914. Tyskland hadde samme dag sendt sitt ultimatum til Russland og iverksatt…

Continue Reading Endelig krig igjen!

Merket av Makten

Sylvi Listhaugs landsmøtetale viser et Frp som gjerne vil ha flere velgere. Publisert på Minerva: Mandag 02. mai 2022 En av de mindre omtalte konsekvensene av nedstengningen var at politiske partier ble mer Oslotunge. Før valg er det vanlig at ledelsen reiser rundt i fylkeslagene og lodder stemningen, skaper samhold og gir marsjordre. Jeg tror…

Continue Reading Merket av Makten

Ingen elsker en politisk realist

Dagens Næringsliv Publisert: 26.03.22  Krisen i Ukraina er ikke en ‘sort svane.’ Det er den nye normalen. Asle Toje «Ingen elsker en politisk realist» lyder tittelen på en fagartikkel fra 1996. Forfatteren fant noe av svaret i at realismen forteller oss ting vi skulle ønske ikke var sanne.  I forbindelse med krigen i Ukraina har raserier…

Continue Reading Ingen elsker en politisk realist

Tid for opprustning

Trykket i Vårt Land: 02/03/2022  Invasjonen av Ukraina viser at verden er farlig, også for Norge. Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator Drømmen om en rasjonell verdensorden, styrt av abstrakte prinsipper og forvaltet av institusjonaliserte eliter har vist seg å være kråkesølv. Angrepet på Ukraina handler om makt. Den amerikanske statsmannen Zbigniew Brzezinski satt det…

Continue Reading Tid for opprustning

Oslo er en proces

Trykket i Weekendavisen 03. februar 2022 . Det norske narrativ. Talebans besøg i Norge er en indikator for, hvilken vej vinden blæser i international politik I januar i år fik Taleban, et regime som intet land i verden anerkender, sin diplomatiske debut efter at have smidt vestmagterne ud af Afghanistan i august 2021. En delegation blev…

Continue Reading Oslo er en proces

Kampen for tilværelsen

Hva skal vi lese nå, som sannsigerne tok feil om verdenspolitikken? PUBLISERT i Minerva Mandag 31. januar 2022 «Internasjonal politikk, i likhet med all politikk, er en kamp om makt.» Hans J. Morgenthaus (1904-1980) første bud kan tjene som en betimelig påminnelse til vestlige ledere ved inngangen til 2022. Det siste tiåret har vist at en…

Continue Reading Kampen for tilværelsen

Et nytt München

Publisert i Dagens Næringsliv: 30.01.22. Vesten kan ikke gi etter for Russlands krav, fordi kravene er uakseptable. «Den beklagende lyden av Neville Chamberlains paraply mot brosteinen i München». Slik avskrev Ronald Reagan sin forgjengers utenrikspolitikk. Den britiske statsministerens forsøk på å kjøpe fred på et østeuropeisk lands bekostning var en grov feilvurdering. Anklager om ‘appeasement’ ble…

Continue Reading Et nytt München

Redemption Song

Venezuelas krise viser menneskeheten på sitt verste – og kirken på sitt beste. Publisert i Vårt Land 11.01-2020 Old pirates, yes, they rob I. Bob Marley synes å appellere spesielt sterkt til aspirerende bistandsarbeidere. Kanskje troskyldigheten appellerer, kanskje det er cannabisen. Bistandsturistene blir sjelden lenge nok til å utgjøre noen forskjell. Det krever mer for…

Continue Reading Redemption Song

Kjempen vakler

Publisert i Dagens Næringsliv: 30.12.21  Amerikansk ny-isolasjonisme skaper utfordringer  for Norge. Det er tenkelig, til og med sannsynlig. Donald J. Trump kan igjen velges til USAs president i 2024. Nettstedet fivethirtyeight finner President Bidens popularitetsmålinger på samme nivå som Trump hadde. Rundt 42 prosent synes han gjør en bra jobb. Dette er lavt, ett år inn…

Continue Reading Kjempen vakler

Vesten: Et sinnets imperium

Verden endrer seg, Vesten svekkes. PUBLISERT i Minerva Fredag 31. desember 2021 Det var Athens voldsomme fremgang på 400-tallet før Kristus som, hvis man skulle velge én tid og ett sted, var starten på Vesten som politisk fellesskap. Men denne fremgangen førte også til en storkrig – Peloponneskrigen – mot den eldre stormakten Sparta. Hvorfor sier…

Continue Reading Vesten: Et sinnets imperium