• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Asle Toje

The Official Website of Asle Toje

  • Home
  • About
    • Biography
    • Publications
  • Media
    • Articles
    • Podcasts
  • Books
  • Events
  • Full Archive
  • Contact

Menu

  • Biography
  • Publications
  • Articles
  • Podcasts
  • Books
  • Events
  • Full Archive
  • Contact

Search

You are here: Home / Media

Media

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Kan krig bli klimavennlig?

Asle Toje
May 18, 2022

Det er langt fra sikkert at et større tysk forsvarsbudsjett vil gi et sterkere forsvar. Publisert i Minerva Mandag 16. mai 2022 Tyskland ruster opp. Betyr det at Europa får en vaskekte stormakt i sin midte? I grunnboken The Tragedy of Great Power Politics skrev John Mearsheimer (2001) at USA vil fortsette sin militære tilbaketrekking…

Continue Reading Kan krig bli klimavennlig?

Endelig krig igjen!

Asle Toje
May 18, 2022

Det er upopulært å snakke om fred i et krigersk ordskifte. Derfor er det viktig. Publisert i E24 10 ,ai, 2022 Jean Jaurès var sliten der han satt, sammensunket i sofaen i en cafe på Rue Montmartre. Det var kvelden den 31. juli 1914. Tyskland hadde samme dag sendt sitt ultimatum til Russland og iverksatt…

Continue Reading Endelig krig igjen!

Merket av Makten

Asle Toje
May 3, 2022

Sylvi Listhaugs landsmøtetale viser et Frp som gjerne vil ha flere velgere. Publisert på Minerva: Mandag 02. mai 2022 En av de mindre omtalte konsekvensene av nedstengningen var at politiske partier ble mer Oslotunge. Før valg er det vanlig at ledelsen reiser rundt i fylkeslagene og lodder stemningen, skaper samhold og gir marsjordre. Jeg tror…

Continue Reading Merket av Makten

Le Pen har allerede vunnet valget

Asle Toje
April 22, 2022

Publisert i Minerva Onsdag 20. april 2022 Asle Toje Marine Le Pen taper sannsynligvis valget på søndag. Men hennes bidrag til å flytte president Macron og hele det franske ordskiftet til høyre innebærer likevel en viktig seier. Resultatet synes gitt. Emmanuel Macron er den samme som smadret Front Nationals kandidat med 66 prosent mot 34…

Continue Reading Le Pen har allerede vunnet valget

Ingen elsker en politisk realist

Asle Toje
March 28, 2022

Dagens Næringsliv Publisert: 26.03.22  Krisen i Ukraina er ikke en ‘sort svane.’ Det er den nye normalen. Asle Toje «Ingen elsker en politisk realist» lyder tittelen på en fagartikkel fra 1996. Forfatteren fant noe av svaret i at realismen forteller oss ting vi skulle ønske ikke var sanne.  I forbindelse med krigen i Ukraina har raserier…

Continue Reading Ingen elsker en politisk realist

Tid for opprustning

Asle Toje
March 4, 2022

Trykket i Vårt Land: 02/03/2022  Invasjonen av Ukraina viser at verden er farlig, også for Norge. Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator Drømmen om en rasjonell verdensorden, styrt av abstrakte prinsipper og forvaltet av institusjonaliserte eliter har vist seg å være kråkesølv. Angrepet på Ukraina handler om makt. Den amerikanske statsmannen Zbigniew Brzezinski satt det…

Continue Reading Tid for opprustning

Oslo er en proces

Asle Toje
February 7, 2022

Trykket i Weekendavisen 03. februar 2022 . Det norske narrativ. Talebans besøg i Norge er en indikator for, hvilken vej vinden blæser i international politik I januar i år fik Taleban, et regime som intet land i verden anerkender, sin diplomatiske debut efter at have smidt vestmagterne ud af Afghanistan i august 2021. En delegation blev…

Continue Reading Oslo er en proces

Kampen for tilværelsen

Asle Toje
February 1, 2022

Hva skal vi lese nå, som sannsigerne tok feil om verdenspolitikken? PUBLISERT i Minerva Mandag 31. januar 2022 «Internasjonal politikk, i likhet med all politikk, er en kamp om makt.» Hans J. Morgenthaus (1904-1980) første bud kan tjene som en betimelig påminnelse til vestlige ledere ved inngangen til 2022. Det siste tiåret har vist at en…

Continue Reading Kampen for tilværelsen

Et nytt München

Asle Toje
January 31, 2022

Publisert i Dagens Næringsliv: 30.01.22. Vesten kan ikke gi etter for Russlands krav, fordi kravene er uakseptable. «Den beklagende lyden av Neville Chamberlains paraply mot brosteinen i München». Slik avskrev Ronald Reagan sin forgjengers utenrikspolitikk. Den britiske statsministerens forsøk på å kjøpe fred på et østeuropeisk lands bekostning var en grov feilvurdering. Anklager om ‘appeasement’ ble…

Continue Reading Et nytt München

No End to History, Thirty Years After

Asle Toje
January 19, 2022

Published in the journal Russia in Global Affairs, No. 4 2021 October/December It is common to say that “everyone expected American domination to last forever.” That is not true. Francis Fukuyama’s book The End of History was almost universally pilloried when it came out in 1992. Why? Because the United States for two decades had been staving…

Continue Reading No End to History, Thirty Years After

Alt er større i Kina, selv kriser.

Asle Toje
January 11, 2022

Kina har et nytt gjeldsproblem som er tre ganger større enn Evergrande. Publisert i Minerva 06.01.2022I 1987 spådde Paul Kennedy i sin bestselgende bok, The Rise and Fall of the Great Powers, at Stillehavsregionen, spesielt Japan og Kina, ville bli mektigere, mens det daværende Sovjetunionen, USA og Europa ville svekkes. Han tok feil, men fikk…

Continue Reading Alt er større i Kina, selv kriser.

Kjempen vakler

Asle Toje
January 1, 2022

Publisert i Dagens Næringsliv: 30.12.21  Amerikansk ny-isolasjonisme skaper utfordringer  for Norge. Det er tenkelig, til og med sannsynlig. Donald J. Trump kan igjen velges til USAs president i 2024. Nettstedet fivethirtyeight finner President Bidens popularitetsmålinger på samme nivå som Trump hadde. Rundt 42 prosent synes han gjør en bra jobb. Dette er lavt, ett år inn…

Continue Reading Kjempen vakler

Vesten: Et sinnets imperium

Asle Toje
January 1, 2022

Verden endrer seg, Vesten svekkes. PUBLISERT i Minerva Fredag 31. desember 2021 Det var Athens voldsomme fremgang på 400-tallet før Kristus som, hvis man skulle velge én tid og ett sted, var starten på Vesten som politisk fellesskap. Men denne fremgangen førte også til en storkrig – Peloponneskrigen – mot den eldre stormakten Sparta. Hvorfor sier…

Continue Reading Vesten: Et sinnets imperium

Nesten ubemerket forfaller Europa

Asle Toje
January 1, 2022

Vår verdensdel svekkes raskt, det vil få konsekvenser for deg. Publisert i Minerva Mandag 27. desember 2021 Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator Ute i verden ser vi spirene til ny vekst. Europa finner det vanskeligere å bryte ut av lavkonjunkturen. Vi har et vekst-problem. Tall fra OECD viser at realveksten i Europas seks største…

Continue Reading Nesten ubemerket forfaller Europa

Den siste lutheraner

Asle Toje
December 22, 2021

Om den protestantiske etikk og kapitalismens ånd. PUBLISERT i Minerva Tirsdag 21. desember Vi protestanter har ingen moderkirke. Ikke på linje med katolikkenes Peterskirke, eller de ortodokses Hagia Sofia. Intet kirkerom som manifesterer troen, ikke noe sted hvor sjelesørgere kan dra for å hente en glo fra den gamle ilden som de kan bringe hjem og…

Continue Reading Den siste lutheraner

Tjueårskrisen

Asle Toje
December 15, 2021

Publisert i Dagens Næringsliv: 14.12.21 E. H. Carrs «The Twenty Years’ Crisis» fra 1939 er en av grunntekstene i studiet av internasjonal politikk. Boka forklarer hvorfor ‘krigen som skulle ende alle kriger’ ble avløst av en ny verdenskrig, tjue år senere. Carrs finner grunnen til dette i to motstridende trender i mellomkrigstiden, nemlig utopisme og ‘ekstrem’…

Continue Reading Tjueårskrisen

Et riktig kjedelig svar på grov anklage

Asle Toje
December 15, 2021

Jeg kastet bort to timer på å skrive dette tilsvaret, vurder nøye om du vil kaste bort fem minutter på å lese det. Forsker, spaltist og forfatter AsleToje Publisert  i Khrono Tirsdag 14.12.2021 – For en tid tilbake stod et leserinnlegg i Khrono. Leserinnlegget var en serie med svært alvorlige anklager mot undertegnede som svar på en spalte jeg hadde…

Continue Reading Et riktig kjedelig svar på grov anklage

Religionsfriheten i Norge er under angrep

Asle Toje
December 6, 2021

Prosessen mot NLA Høgskolen er et eksempel på en stat som ikke kjenner sine grenser. Asle Toje PUBLISERT Fredag 03. desember 2021 – Nokut – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – overser høyskolene i Norge. Styret i Nokut har igangsatt en «prosess» der målet synes å være å frata den kristne NLA Høgskolen akkrediteringen. NLA har…

Continue Reading Religionsfriheten i Norge er under angrep

Hva om Russland invaderer Ukraina?

Asle Toje
December 3, 2021

Ved å vanskjøtte sine forvar har Europa redusert prisen på aggresjon. Verdens Gang  02.12.2021  «Vi har ingen klar oppfatning av Russlands intensjon. Men det vi vet, er at det står en uvanlig konsentrasjon av militære styrker nær Ukrainas grense, og inne i Ukraina», sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Russland gjennomfører roterende militærøvelser årlig. De øver…

Continue Reading Hva om Russland invaderer Ukraina?

Aksjon, reaksjon; reaksjonær

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Jul 25, 2021 Når noen kaller deg «reaksjonær» skal du alltid svare, «mer enn det kan ingen være». Den konservative tradisjonen er en godt bevart hemmelighet. Kanskje fordi det er så lett å håne tenkere du ikke har lest. Tanker du ikke har tenkt. Nylig kalte Raino Malnes, professor i statsvitenskap meg for reaksjonær.…

Continue Reading Aksjon, reaksjon; reaksjonær

Snakker Pete Buttigieg norsk?

Asle Toje
December 1, 2021

Om meritokrati og det nye klassesamfunnet. Minerva Fredag 24. april 2020 Snakker Peter Buttigieg norsk? Svaret kom under et valgmøte i Las Vegas, der en entusiastisk mann blant publikum ba ‘Mayor Pete’ om å si: «What happens in Vegas, stays in Vegas», på norsk. Buttigiegs ansiktsuttrykk er kostelig, som når en engelskmann skal til å bruke…

Continue Reading Snakker Pete Buttigieg norsk?

Vesten: Et sinnets imperium

Asle Toje
December 1, 2021

Minervas papirutgave, November 2021 Verden endrer seg, Vesten svekkes. Det var Athens voldsomme fremgang på 400-tallet før Kristus som, hvis man skulle velge én tid og ett sted, var starten på Vesten som politisk fellesskap. Men denne fremgangen førte også til en storkrig –  Peloponneskrigen – mot den eldre stormakten Sparta. Hvorfor sier jeg dette…

Continue Reading Vesten: Et sinnets imperium

Klimaprofetene

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Sep 10, 2021  Hvordan jeg lærte å slutte å bekymre meg og elske klimakatastrofen Dette er ikke min første verdens ende. Da jeg vokste opp på 1970-tallet, skremte de barna med befolkningseksplosjonen. Så kom atomvinteren på 80-tallet, via hullet i ozonlaget på 90-tallet og den globale oppvarmingen på 2000-tallet før vi når vår tids…

Continue Reading Klimaprofetene

Mitt liv som prepper

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Mar 27, 2020 Jeg tror på fordelene ved å være forberedt og forvirres over sivilforsvarstankens forvitring. Anne Kristine, min kone, har et partytriks. Når samtalen rundt bordet dovner hen, når en moralist tar til å tyte om hvor uansvarlige alle er, eller når noen som ikke har forstått forskjellen mellom det personlige og det…

Continue Reading Mitt liv som prepper

Mens vi venter på Boris

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 10. apr. 2019 Storbritannias neste statsminister heter trolig Johnson. Storbritannias neste statsminister heter trolig Johnson. Boris Johnson er bedre enn sitt rykte. Jeg nevner dette siden han har gode utsikter til å bli britisk statsminister før sommeren – og slik at du skal slippe å overbevise deg selv om at det er Boris som…

Continue Reading Mens vi venter på Boris

Hva kan vi lære fra norsk gjeldsletting i Zambia?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Sep 13, 2019 Ifølge Milton Friedman finnes det fire ulike måter å bruke penger på. Du kan enten bruke dine egne penger på deg selv; eller du kan bruke dine egne penger på andre. Du kan bruke andres penger på deg selv og du kan bruke andres penger på noen andre. Friedman påpeker at…

Continue Reading Hva kan vi lære fra norsk gjeldsletting i Zambia?

Knelerne

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Jul 2, 2021 Hvorfor pipekonserten mot EM-markeringen bør ønskes velkommen. Jeg er visst ikke den eneste som får fnatt av den endeløse markeringstrangen under fotball-EM 2021. Alle spillerne har en Respect-logo på skulderen. «Hovedmålet er å arbeide for enhet og respekt på tvers av kjønn, rase, religion og evner», ifølge UEFA. Antirasisme er altså et av…

Continue Reading Knelerne

Da lensmannen ble politiavdelingsleder

Asle Toje
December 1, 2021

(og for øvrig mener jeg at Språkrådet kan legges ned.) Minerva 03. februar 2021   Jeg satt og kjente på en ny følelse – en koronafølelse, den der du hadde én sosial forpliktelse denne uken og den ble nettopp avlyst. En rar lettelse. Akkurat da svusjet en e-post i innboksen. Det fine med å være…

Continue Reading Da lensmannen ble politiavdelingsleder

Kansler-styrt

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Feb 11, 2020  Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) blir ikke Kansler i Tyskland. For annen gang har Merkels foretrukne arving vist seg å ha feil kaliber. Forsvarsminister AKK ga mandag morgen beskjed om at hun avstår fra kanslerkandidaturet og trekker seg som leder for kristelig-demokratene etter forrige ukes bruduljer i Thüringen. Der ble en ny (del)statsminister…

Continue Reading Kansler-styrt

Hvorfor Ursula må gå

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva Apr 9, 2021Vaksinefiaskoen har skadet EUs troverdighet. Ursula von der Leyen er ferdig, enten hun vet det eller ei. The Economist påpekte på lederplass at ingen minister i en stat ville kunne overleve personlig å stå ansvarlig for en tabbe som kostet tusener av liv og milliarder av euro. Avisen, som vanligvis hevder at…

Continue Reading Hvorfor Ursula må gå

La nå Märtha få være i fred!

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 23. mai, 2019  Hva er det med steppefolk til hest? Oppsiktsvekkende mye av litteraturen på nyreligiøsitet og spiritualitet trekker på stereotypier om indianere, og andre som laller i tunger utenfor et skinntelt under stjernene. Hvorfor? Det kan nok heller ikke Sjaman Durek svare på, for han er mange ting, men ikke fra steppene. Det…

Continue Reading La nå Märtha få være i fred!

Kjenner du Chaz, fetteren til Fiume?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 15. jun. 2020 Okkupasjonen av Seattle er et politisk eksperiment. Et lignende eksperiment endte for hundre år siden. Et lignende eksperiment med okkupasjonen av Seattle skjedde i Kroatia for hundre år siden. De fleste har fått med seg at drapet på George Floyd i Minnesota har ført til en bølge av demonstrasjoner og opptøyer…

Continue Reading Kjenner du Chaz, fetteren til Fiume?

Land of Hope and Glory

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 31. jan. 2020  I dag er Brexit et faktum. La oss legge forgangen uenighet til side og la oss feire! For et par år siden skrev den franske tenkeren Zaki Laïdi at Europa har mistet mening, at Europeerne er blitt lettskremte; mer frykt for fremtidens farer enn hva som kan vinnes ved å ta…

Continue Reading Land of Hope and Glory

Er Norge over-utdannet?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 25. jan. 2021  Ja, og svaret er å løsrive fagskolene fra universitetene. «Hvor lenge tror du en mastergrad i pedagogikk automatisk vil gi langt høyere lønn enn jobber som faktisk trengs å gjøres, si taklegger eller hjelpepleier?» Ordene falt da jeg intervjuet den britiske journalisten David Goodhart i forbindelse med Gullbrikkespillet. Samtalen kveilet seg i…

Continue Reading Er Norge over-utdannet?

Politisert i hjel

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 29. apr. 2021 Trump hadde rett om Oscars. La meg si deg hvorfor. Det er verdt å minne om hvor høyt respektert Academy Awards var. Omdømmeeksperter satte Oscars i bås med Nobelprisene: De var i øverste divisjon, hedersbevisningens Patek Philippe. Siden da har Oscars mageplasket. Seertallene har falt, med rundt 15 prosent i året…

Continue Reading Politisert i hjel

Forhåndsomtale: Er det farlig å være human i krig?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 3. mar. 2021 Harvard-professoren Samuel Moyn hevder arbeid for å gjøre kriger mindre grusomme gjør dem lengre. Alfred Nobel synes ikke å ha tenkt stort på krigens redsler før slaget ved Solferino i 1859. Det var de tusener av soldater som ble liggende kvestet igjen på slagmarken der de døde i fornedrelse under timene…

Continue Reading Forhåndsomtale: Er det farlig å være human i krig?

De uforstandige allierte

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 2. des. 2019  NATO feirer sin 70-årsdag, alliansen vil ikke bli 100. Enkelte nyheter skjer sakte, som svekkelsen av NATO. Denne gang er Norge i sentrum. Slik C.J. Hambro i 1940 kjempet for å redde Folkeforbundet, kjemper Stoltenberg nå for NATO. Med samme hell, ser det ut til. Kort fortalt er alliansens sotteseng resultat…

Continue Reading De uforstandige allierte

Til Ungdommen

Asle Toje
December 1, 2021

Det er ikke greit å være konservativ, men det går greit. Minerva: 31. mai 2021 En morgen i 1996 våknet jeg opp med en dundrende hodepine, og et vagt minne om at jeg hadde sagt noe dumt. Jeg husker ikke helt hva jeg sa, men det hadde drept gleden rundt bordet like effektivt som salmonella.…

Continue Reading Til Ungdommen

Hva skjedde med Arbeiderpartiet?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 11. sep. 2020 Roten til problemet er mangfoldig og avhengig av hvem du spør. Kanskje er den beste forklaringen at den som prøver å gjøre alle til lags, finner få velgere. Nitten prosent. Selv etter år med stabilt lave meningsmålinger var Opinions måling utført for Dagsavisen en kalddusj.  Etter seks år i opposisjon er…

Continue Reading Hva skjedde med Arbeiderpartiet?

Hvordan kunne en konservativ utenrikspolitikk se ut?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 21. jun. 2019 Den norske debatten omkring mål og midler i utenrikspolitikken er preget av en grad av vanetenkning, i den forstand at alternativet til dagens politikk antas å være ytterliggående. Dette er underlig siden Norsk utenrikspolitikk i sin nåværende inkarnasjon er ytterliggående: Den norske utenrikstjenesten er overdimensjonert sammenlignet med land på vår størrelse.…

Continue Reading Hvordan kunne en konservativ utenrikspolitikk se ut?

Bare Spotify kan redde avisene.

Asle Toje
December 1, 2021

Internett er fantastisk for nyhetslesere, men det er fortsatt en trussel for papirmediene. Minerva 8. nov. 2019 . Nyheter på papir er ferdig. Det er over. Like sikkert som sjekkhefte. Stadig færre holder en avis og de som er i denne kategorien blir stadig eldre. Avisene kompenserer for lavere opplag med høyere enhetspris. Det er sikkert…

Continue Reading Bare Spotify kan redde avisene.

Barnekorstoget

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 25. mai 2019 Fire store og mislykkede korstog i perioden 1094-1204, fikk ikke bevegelsens pådrivere til å spørre seg om det var noe feil med mål eller middel. I stedet holdt omreisende influensere vekkelsesmøter hvor de truet sine tilhengere med evig fortapelse om de ikke tok opp korset. En ledende autoritet på emnet, Gary…

Continue Reading Barnekorstoget

Holder Artikkel 5?

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 19. aug. 2019  Sammen med kolleger har jeg simulert Norges verste mareritt. Her er hva vi fant. Norsk sikkerhetspolitikk bunner i én enkelt antagelse: at våre allierte vil komme oss til unnsetning dersom landet blir angrepet.  Stemmer dette? Naturligvis! Roper norske politikere, rørende overbevist om at ord fører til virkelighet og ikke omvendt. Vi…

Continue Reading Holder Artikkel 5?

Den kommende legaliseringen

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 9. des. 2020 Europa ser ut til å følge USA og gjøre cannabis lovlig. Selv om det er utfordringer knyttet til legalisering, er dagens system til mindreårige selgere og et raseskille i pågripelser. For en uke siden stemte FNs narkotikakommisjon for å fjerne cannabis fra kategorien av verdens farligste stoffer. Dette følger anbefalingene fra…

Continue Reading Den kommende legaliseringen

Hvorfor liberale og konservative misforstår hverandre

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 19. jul. 2019  La meg starte med å ro litt mot strømmen, jeg lover det blir lettere etterpå: Det grunnleggende ideologiske skillet i vestlig politikk i dag, er mellom liberale og konservative. Nesten alle som kaller seg sosialister, er selvfornektende venstreliberalere – de er tilhengere av menneskerettigheter, rettstat og privat eiendomsrett. Denne utviklingen går…

Continue Reading Hvorfor liberale og konservative misforstår hverandre

Den andre typen hvitt kjøtt

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 17. jul. 2020 Blacklivesmatter-oppstandelsen synes å ha oppildnet ekstreme krefter som søker å bekrefte sine fordommer gjennom å stemple ofre for rasistiske overgrep som rasister. Et av ofrene Rotherham-skandalen roper varsku om rasistisk hets fra antirasister på sosiale medier, ifølge lokalavisen The Rotherham Examiner. Sjelden har en by fått sitt rykte så ettertrykkelig ødelagt.…

Continue Reading Den andre typen hvitt kjøtt

Et spørsmål om verdensherredømme

Asle Toje
December 1, 2021

Minerva 9. okt. 2020  USA trenger en debatt om hvordan landets utenrikspolitiske hegemoni skal bevares. Skal amerikanerne spille defensivt og lene seg på institusjonene, eller offensivt og konfrontere Kina åpent? Det utmattende fokuset på personlighet i den amerikanske presidentvalgkampen har skygget for en påkrevd debatt om USAs rolle i verden. Her tilbyr kandidatene ulike svar.…

Continue Reading Et spørsmål om verdensherredømme

På tide å erkjenne at Norge har et tatoveringsproblem

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva 9 Mar 2018 Asle Toje Tatoveringer er vanlig. «Tramp-stamp», «crazytribals» og «fullsleeves» er like vanlig som Toyota. Norge befolkes av korsryggstatoverte sykepleiere, bussjåfører med blekkete nakker og bartendere med langermet symbolkaos. Tatoveringer har gått fra opprørsk til allemannseie og videre til det jeg skal skrive om her. I fjor reiste jeg av ulike grunner…

Continue Reading På tide å erkjenne at Norge har et tatoveringsproblem

Frp har rett når de sier nei til FNs migrasjonsavtale.

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Oct 22, 2018 Ingress: På tide at regjeringspartnerne ser Frp som en ressurs og ikke et beklagelig faktum. Fremskrittspartiet tar uformell dissens over FNs nye migrasjonsrammeverk. Underlig, siden Frp sitter i regjering og en stram innvandringspolitikk er Frp merkesak. Man ville nesten trodd at seksten prosents oppslutning ville kjøpe gjennomslag i en «avtale» ‘alle’er…

Continue Reading Frp har rett når de sier nei til FNs migrasjonsavtale.

Hva vet liksom Netflix om Hvit makt?

Asle Toje
November 30, 2021

I den billige identitetspolitikkens tid er en hvit middelklassemanns rasistiske hevnfantasier like logisk som Django Unchained. Minerva 1. mar. 2019 Det er ikke OK å kalle et quizlag for «hvit makt». Det fikk Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen erfare etter en privat tilstelning hvor hans lag ble tildelt fargen hvit og den unge ministeren var i…

Continue Reading Hva vet liksom Netflix om Hvit makt?

Pesco? Vil ingen ha mer pesco?

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Permanent strukturert forsvarssamarbeid i EU er gjenoppvarmet restemat. Dysfunksjonelle forhold har visse trekk til felles. Utvekslingen av usanne løfter om bedring er en ting, en annen er at forholdene ofte holdes sammen av at samspillet leverer visse goder uten egentlig å adressere de underliggende behovene. Slik er det også med Europeisk sikkerhet. USA gir…

Continue Reading Pesco? Vil ingen ha mer pesco?

Er mediene den politiske opposisjonen?

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva 19. okt. 2018  Asle Toje Born down in a dead man’s town. The first kick I took was when I hit the ground. Det var 1984 og Even, musikklæreren på Heer barneskole, hadde forlatt pensum. Vi, tiåringene, satt himmelfalne mens han travet foran tavlen. «De har ikke forstått noe!» Born in the USA var…

Continue Reading Er mediene den politiske opposisjonen?

Spyferdig og forpint

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva 01. juni 2018Erlend Loes Tordenskjold svikter i alle ledd.Asle Toje, spaltistFor en tid tilbake, i forrige årtusen, fikk jeg en bunke kopiark av en venninne som studerte ved NTNU. Det var en refusert bok, «Tatt av kvinnen», av en aspirerende forfatter. Erlend Loe skulle senere bli ironi-generasjonens trompet. Barnebøker, romaner, dikt og filmmanus, Loe…

Continue Reading Spyferdig og forpint

Hva ville Herder gjort?

Asle Toje
November 30, 2021

 Minerva Jul 29, 2018 En annen konservatisme setter strøm i velgerne. Møt de nasjonalkonservative. For tiden kan du ikke hoppe i havet uten å sprute på en konservativ.Høyre er konservative, Aftenposten er konservative, Minerva er konservative og Document.no er konservative. Og de er ikke enige om noe som helst. Konservativ har blitt et ord på jakt…

Continue Reading Hva ville Herder gjort?

Gi programleder et glass blod, han er tørst

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva  torsdag 03. mai 2018 Mediepresset mot Giske, Thommessen og Listhaug var ubarmhjertig og urovekkende lunefullt. Da tidligere statsråd Tore Tønne tok livet av seg i 2002, gikk mediene sammen om Brurås-utvalget for å se på sin rolle i saken, altså at mannen ble drevet til selvmord. Utvalget kritiserte Dagbladet for å «lime Tønne tett…

Continue Reading Gi programleder et glass blod, han er tørst

Fire utfordringer og én løsning for Vesten

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Jun 29, 2018  Nok en gang må de konservative redde stumpene etter at idealister har rotet ting til. Hvilke forvirrende tider vi lever i! Verden synes snudd på vranga. Selve språket har mistet mening. Merkelappene endret meningsinnhold og valør fra «Vesten» til «autoritære stater», «populisme», «sosialisme» og «liberal». Verden virker med ett faretruende, sett…

Continue Reading Fire utfordringer og én løsning for Vesten

Make Russia Great Again

Asle Toje
November 30, 2021

Militærøvelsen Vostok 2018 er en krass påminnelse om at storpolitikken er tilbake. Vesten bør spille med på notene. Minerva Oct 24, 2018  Vostok 2018. Tre hundre tusen soldater, tusen kampfly og helikoptre, samt trettiseks tusen stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer sies å samle seg i disse dager i Russlands fjerne øst for å øve seg…

Continue Reading Make Russia Great Again

En annerledes julespalte

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Dec 21, 2018  Asle Toje Endelig er det jul. Tiden da freden senker seg over landet – og hjemmene. En tid til å nyte alt hva vi er takknemmelighet for, med vår familie. Naturligvis finnes det andre måter å gjøre det på. Jul på Granka med Charter-Guri. Jule-sushi med Xavier i Sydney eller alene-jul…

Continue Reading En annerledes julespalte

Soldaten og Staten

Asle Toje
November 30, 2021

Publisert i Minervas nettsider den 2. oktober, 2010Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) reagerer sterkt på norske soldaters beskrivelse av krigen i Afghanistan som «bedre enn sex». I stedet for å tone ned sitatet som utslag av flåkjeftet kampvilje, forstørret hun det ut av alle proporsjoner. Enkelte – mange – stusset over den respektløse tonen forsvarsministeren omtalte…

Continue Reading Soldaten og Staten

The EU is a small power

Asle Toje
November 30, 2021

Toje, A. (2010). The European Union as a small power: After the post-Cold War. New York: Palgrave Macmillan. In the autumn of 1991 I hitch-hiked to Poland. A lanky teenager, I was determined to peer behind the Iron Curtain before it was pulled shut. It turned out to be a highly interesting time in Warsaw.…

Continue Reading The EU is a small power

«Sarkoland»

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva tirsdag 02. oktober 2007  Asle Toje Ingen som leser Sarkozys selvbiografi kan slippe unna følelsen av at dette også gjelder oss. Frankrike og Norge sliter med mange av de samme problemene. Men det er en gå-på vilje i dagens franske debatt som mangler her hjemme. «Europas mest dynamiske leder» – det kalte Roger Cohen…

Continue Reading «Sarkoland»

Mens vi venter på Sarkozy

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Torsdag 26. april 2007 Publisert av: Asle Toje Med mindre Royal slår knockout på Sarkozy i TV-debatten 2. mai, tyder mye på at han vil vinne nøklene til Elyséepalasset. Det er trolig også det beste for Frankrike. Det er liten tvil om at Sarkozy har et klarere reformprogram enn Royal. Det var dette valgresultatet…

Continue Reading Mens vi venter på Sarkozy

Bayrou – ørefikeren i Sentrum

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Mandag 12. mars 2007av Asle Toje Den franske presidentvalgkampen har fått sitt tredje alternativ. Sentrumskandidaten François Bayrou seiler opp ved å love velgerne mindre endring enn med Royal og Sarkozy. Akkurat i det det så ut til at den franske presidentvalgkampen ville bli en tvekamp mellom rødt og blått har et tredje alternativ kommet…

Continue Reading Bayrou – ørefikeren i Sentrum

Nicolas Sarkozy – Thatcherisme med fransk aksent

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Mandag 12. mars 2007 Frankrike er misfornøyd. Forsvunnet er åttitallets optimisme legemliggjort i Pompidou-senteret. Sunket hen bak økende arbeidsledighet, kriminalitet og økonomisk stagnasjon. President Jacques Chirac er universelt upopulær. Landet venter på presidentvalget i april 2007. Man har forsont seg med at ingen store endringer vil skje før det. Og kanskje nettopp derfor er forventningene store…

Continue Reading Nicolas Sarkozy – Thatcherisme med fransk aksent

Skjønnheten og udyret

Asle Toje
November 30, 2021

Minerva Mandag 26. februar 2007 Ségolène Royal har dreid sin kampanje i tradisjonell sosialistisk retning for å appellere til sine kjernevelgere i første valgomgang i det franske presidentvalget. Det gjør det vanskeligere for henne å vinne velgerne i sentrum i den avgjørende runden mot den konservative modernisatoren Nicholas Sarkozy. Det er noe med Ségolène. I…

Continue Reading Skjønnheten og udyret

Den tragiske Tony Blair

Asle Toje
November 30, 2021

Publisert i Minerva Mandag 2. juli 2007    Tony Blairs historie oppfyller kravene til en klassisk gresk tragedie. Hans gode kvaliteter ledet ham inn i Irak. Men gode intensjoner er ikke nok. For å gripe inn i andre lands anliggender kreves også inngående kunnskap.Det heter seg at alle politiske karrierer ender i tragedie. Når Tony Blair i dag går…

Continue Reading Den tragiske Tony Blair

Utvidelsesutmattelse

Asle Toje
November 22, 2021

Island søker medlemskap i et EU som har mistet entusiasmenfor å ta inn nye medlemmer. Av Asle TojeErlikOslo juni 2009 mai 2009 kom nyheten om at Islandsregjering vil be Alltinget om å godkjenneat regjeringen leverer en søknad omEU-medlemskap. Dermed kan det se uttil at enda en av de stadig færre hviteflekkene på Europa-kartet kan kommetil…

Continue Reading Utvidelsesutmattelse

Brandt i Warszawaghettoen

Asle Toje
November 22, 2021

Willy Brandt nyter en stor og økende popularitet. ErlikOslo mars 2010 I Berlin blandes trangen til en lykkelig fremtidmed et snev av nostalgi for den vanskeligefortiden. Kansleren som ble tvunget til å gåav i 1974 er blitt en del av denne tidsånden.Han er blitt den skalaen som tyske politikereuunngåelig måles opp mot: Er han –…

Continue Reading Brandt i Warszawaghettoen

Når engasjement ikke er nok

Asle Toje
November 22, 2021

Hendelsene på Sri Lanka avslører grunnleggende problemer vedengasjementspolitikken. ErlikOslo august 2009 Den 18 mai, 2009 var det over. Mens regjeringshærentrengte frigjørings skråstrek terrororganisasjonenLTTE sammen på et stadigmindre område, sirkulerte kjedepostene framine tamilske venner med stadig større hyppighet.Som om elektroniske ord skulle kunnestanse kulene. Det var hjerteskjærende. Slikendte LTTEs kamp for sitt Tamil Eelam – soldaterog…

Continue Reading Når engasjement ikke er nok

Veien hjem til Norge

Asle Toje
November 22, 2021

ErlikOslo mars 2008 Mye tyder på at vi nå trenger å ta et oppgjør med globaliseringstankegodsetog erstatte det med en ny fedrelandstanke.til heliosentrisk (solen som midtpunkt)verdensbildet. Paradigmer kan også væreet nyttig verktøy til å forstå andre samfunnstrender– hvorfor enkelte tanker på etgitt tidspunkt virker tidsriktige, og hvorforandre ikke gjør det.Et eksempel på dette kan være…

Continue Reading Veien hjem til Norge

En sexselger dør

Asle Toje
November 22, 2021

Trykket i ErlikOslo juni-utgaven, 2018 Jeg har vært i New Dehlis Red Light District.Der ble jeg reddet av et lik.kan sikkert ha noe for seg, men det hjelper ikke å forståGB Road. Dette er proletar-prostitusjon med menn somikke eier annet enn sin arbeidskraft – og kvinner i sammesituasjon.GB Road forbinder gamle Delhi og nye Delhi.…

Continue Reading En sexselger dør

Tysk for nybegynnere

Asle Toje
November 22, 2021

Trykket i ErlikOslo mars-utgaven, 2009 Skal du forstå det moderne Tyskland, må du se tysk film.Av Asle TojeDette er lystbetont læring. Tysk filmer nemlig inne i en gullalder. Tre av destørste tyske kinohitene i det nye tusenårethandler om Øst-Tyskland. Mens Deandres liv handler om en stasiagents kvaler,handler Good bye, Lenin! om en ungmann som prøver…

Continue Reading Tysk for nybegynnere

På Gaza graves og mures det til ingen nytte

Asle Toje
November 22, 2021

Trykket i ErlikOslo november-utgaven, 2018 Der oppe brenner solen. Under jorda er det svalt. De skulderhøyebetongelementene går sømløst sammen og danner en trang gang.Langs gulvet løper kabler. Luft pumpes inn gjennom slanger i taket.Tunellene fra Gaza til Israel er imponerende, rent interiørmessig.Dette er ledd i maktkampen om hvem som representererpalestinerne. Den har pågått siden valgeti…

Continue Reading På Gaza graves og mures det til ingen nytte

Lille land, hva nå?

Asle Toje
November 22, 2021

Trykket i ErlikOslo april-utgaven, 2011 Norge har i en tid «bokset over sin vektklasse». Det er grunn til å spørre om vi vilkunne holde stand i en multipolar verdensorden.Den såkalte «engasjementspolitikken» handler også om en småstat somville være noe mer. Norge sammenlignetseg med mellommakter som Spania,snarere ennsmåstater som Latvia.Lille Norge gaseg til å spillerollen til…

Continue Reading Lille land, hva nå?

Med gode ord og cruisemissiler

Asle Toje
November 22, 2021

Trykket i ErlikOslo februar-utgaven, 2011 Helene Sjursen skriver i Morgenbladet at debattenmellom idealisme og realisme i utenrikspolitikken«er ulidelig kjedelig og forutsigbar». Hun påpeker at utenrikspolitikk erregelbundet og styrt av normer, og at den iøkende grad blir et juridisk spørsmål. Omdet bare var så vel. Da ville vårt felles fagfeltvært mekanisk og beregnelig som naturvitenskapene.Å ha…

Continue Reading Med gode ord og cruisemissiler

Har vi blitt gamle alle sammen?

Asle Toje
November 18, 2021

ErlikOslo Asle Toje Det høres kanskje merkelig ut men dette spørsmålet har opptatt tenkere i lang tid. Det moderne historiefagets far, italieneren Giambattista Vico, mente at sivilisasjoner går gjennom de samme stadiene som mennesker – fra barndom til ungdom, voksen alder og alderdom. Og hver av disse epokene har sitt eget verdensbilde – fra barndommens…

Continue Reading Har vi blitt gamle alle sammen?

Europa etter Amerika

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo mai 2010 USA ønsker et Europa som kan stå på egne ben. Under et dypdykk på riksarkivet kom jeg nylig over et bilde av «flaggborgen» på Grense Jakobselv. Alle NATO-landene var representert. En krattskog av faner og flagg. Dette var ikke forsvar i tradisjonell forstand. Soldatenes oppgave var å dø. De var…

Continue Reading Europa etter Amerika

Utenriksrus

Asle Toje
November 18, 2021

ErlikOslo Da jeg fikk høre at dette nummeret skulle handle om «rus», ble jeg betenkt. «Rus og utenrikspolitikk» passer ved første blikk like bra sammen som «suppe og slips». Selv har jeg jobbet så mye i det siste, at den siste rusopplevelsen jeg kan komme på var da drakk seks kopper kaffe under en kveldsøkt…

Continue Reading Utenriksrus

Landet hvor det er lettere å være homo

Asle Toje
November 18, 2021

ErlikOslo Det ble røre da Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøkte Columbia-universitetet i september. Slagordropende, plakatbærende representanter fra Anti-Defamation League kjempet om plassen med eksilperserne som fylket seg rundt et stort Iransk flagg som de hadde teipet til steinhellene. Over alt diskuterte studentene mannen som hadde sagt at han ville utslette Israel – eller hadde han…

Continue Reading Landet hvor det er lettere å være homo

Myter i Utenrikspolitikken

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Asle Toje Jeg liker tv-programmet «Mythbusters». Timene tikker hen mens jeg finner ut om det stemmer at en tiøring sluppet fra en skyskraper kan drepe fotgjengere eller hvorvidt planter vokser fortere hvis man snakker pent til dem. På norsk bruker vi gjerne «myte» i betydningen rykte eller misforståelse. Gjerne om populære -…

Continue Reading Myter i Utenrikspolitikken

Bachmann, Eliot og Europa

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo En kommentar av Asle Toje Ingeborg Bachmann brant ihjel i sin egen seng. En av de mest evnerike dikteren av sin generasjon døde på et sykehus i Roma i 1973, fattig og forlatt. Da jeg var liten brukte faren min historien om Bachmanns endelikt til å advare mot farene ved røyking. Og…

Continue Reading Bachmann, Eliot og Europa

Verden i 2008

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i Erlikoslo januar 2008 En klok mann sa en gang: «Det er vanskelig å forutsi, spesielt om framtiden». Jeg prøver likevel. Den som over årene har fulgt kommentatorers spådommer, vet å ta slike aktiviteter med en sunn dose skepsis. Hadde for eksempel John Langdon-Davies fått rett i sin bok En kort historie om fremtiden…

Continue Reading Verden i 2008

Det beste med demokrati er at du slipper å angripe panservogner med stein

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Asle Tojes utenrikskommentar Statsviter og valgkommentator Kristin Hoff, kommer ikke spesielt godt ut av det i boka «Frp-koden». Ikke bare lar forfatter Magnus Marsdal henne komme på trykk med at hun «hater» den delen av befolkningen som stemmer Fremskrittspartiet. Hun hevder også at alle statsvitere «med respekt for faget», er tilhengere av…

Continue Reading Det beste med demokrati er at du slipper å angripe panservogner med stein

Vi kan komme til å savne «Etter den kalde krigen»

Asle Toje
November 18, 2021

Tiden vi er på vei inn i kan bli mer farefull enn vi er forberedt på. Trykket i ErlikOslo I snart to tiår har vi referert til vår egen tidsalder som et etterspill: «Etter den kalde krigen». I Norge trodde mange at dette var første skritt på veien mot en rettferdig verdensorden basert på idealisme…

Continue Reading Vi kan komme til å savne «Etter den kalde krigen»

Hvorfor WTO-forhandlingene kollapset

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Asle Toje Årsaken er å finne i piratcd-en og pokerlaget. «Lexusen og oliventreet» er boka som framfor noen oppsummerer tidsånden fra 90-tallet. Thomas L. Friedman hevder at verden er preget av to hovedkonfliktlinjer: kampen for velstand og utvikling, symbolisert ved luksusbilmerket Lexus, og behovet for å holde fast ved identitet og tradisjoner,…

Continue Reading Hvorfor WTO-forhandlingene kollapset

Vi som hatet Amerika

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Asle Toje Det har seg at etter Irland var Norge det landet i Europa som gav opp den største andelen av sin befolkning til Nord-Amerika. Anslagsvis 800 000 nordmenn dro over havet og gjorde amerikanere av seg. Siden den gang har Norge Amerika spilt en sentral rolle i det norske selvbildet. Mens…

Continue Reading Vi som hatet Amerika

Den norske kansler

Asle Toje
November 18, 2021

Willy Brandt nyter en stor og økende popularitet. I Berlin blandes trangen til en lykkelig fremtid med et snev av nostalgi for den vanskelige fortiden. Kansleren som ble tvunget til å gå av i 1974 er blitt en del av denne tidsånden. Han er blitt den skalaen som tyske politikere uunngåelig måles opp mot: Er…

Continue Reading Den norske kansler

Tysk for nybegynnere

Asle Toje
November 18, 2021

Da ankerkvinnen Eva Herman i september uttalte seg positivt om nazistenes familiepolitikk, mistet hun jobben på dagen. Av Asle Toje Dette er i lystbetont læring. Tysk film er nemlig inne i en gullalder. Tre av de største tyske kinohitene i det nye tusenåret handler om Øst-Tyskland. Mens De andres liv handler om en stasiagents kvaler,…

Continue Reading Tysk for nybegynnere

Håndveskepolitikk

Asle Toje
November 18, 2021

Hvorfor skal vi minnes Margaret Thatcher? Hvis kjønn var svaret, burde hun jo være et feministikon? La oss være enige om at det ikke er tilfelle. Trykket i ErlikOslo Finanskrisen er ikke lenger et abstrakt begrep. Den merkes i London. Mange industrier sliter og arbeidsledigheten skyter i været. Gordon Brown svarer med å nasjonalisere deler…

Continue Reading Håndveskepolitikk

Kandidatens Kandidat

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo oktober 2008 Asle Toje Oktobermålingene viser at det er dødt løp mellom de to presidentkandidatene. Barack Obama og John McCain sirkler hverandre som to knivkjempere i en operette. Overdrevne bevegelser og dramatiske utfall. Runddansens første klimaks var da Obama ble salvet under partikongressen i Denver og McCain ditto i St Paul – …

Continue Reading Kandidatens Kandidat

Krig på film

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo januar 2010 Amerikanske krigsfilmer viser en supermakt med dalende idealisme. Den siste hylleraden med amerikanske krigsfilmer byr på et vaklende og selvransakende USA. Det synes som mer enn et par år siden det amerikanske lederskapet applauderte Hollywood. Filmer som «Black Hawk Down», «Three Kings» og «We Were Soldiers» var langt på vei…

Continue Reading Krig på film

Den hvite manns byrde

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo juni-utgaven 2010 Kanskje kan vi lære av kolonialistenes kjærlighet til de koloniserte? Menneskenaturen har forandret seg forunderlig lite over hundreårene. Vi vet dette fordi vi kan forstå – og føle med – mennesker som levde for hundrer, selv tusener, av år siden. Derfor er historien er en kilde til lærdom. Nå som…

Continue Reading Den hvite manns byrde

EU på defensiven i verden

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Den globale maktbalansen har endret seg, men ikke i EUs favør. Asle Toje 2009 skulle vært året da Den europeiske union (EU) endelig skulle ta på seg stormakts-kappen. Ti år etter at forsøk på felles forsvarspolitikk hadde signalisert en ny fylde i den politiske integrasjonen, syntes brikkene å falle på plass: ratifiseringen…

Continue Reading EU på defensiven i verden

Den ubeseirede

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo Historien vil dømme meg mildt, skrev Churchill, for jeg har tenkt å skrive den selv. Winston Churchill (1874-1965) skrev den så godt at han ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 1953. Fredsprisen kunne han aldri fått. Churchill var en krigsleder. Som krigsherre var han hensynsløs. En biografi av Churchill er på…

Continue Reading Den ubeseirede

Narkomane krigere

Asle Toje
November 18, 2021

Heroin i Afghanistan ErlikOslo Når soldatene vender hjem fra Afghanistan, så vil enkelte trolig komme tilbake med et rusproblem. Afghanistan er verdens største produsent av opium. Er et ubehagelig tema, ingen tvil om det. Ingen ønsker å beskylde helter for rusmisbruk. Men historien viser at krig og rus er mer enn gode venner, de er…

Continue Reading Narkomane krigere

Parallellsamfunn

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo mars-utgaven 2011 Hva menes egentlig med «parallellsamfunn» – og er de egentlig så farlige? Begrepet parallellsamfunn ble først brukt av den tyske sosiologen Wilhelm Heitmeyer og refererer til selv-segregerte innvandrersamfunn hvor muslimsk tro er fellesnevner. Ordet overlapper i meningsinnhold med motkultur og subkultur, men har negative undertoner som peker hen mot det…

Continue Reading Parallellsamfunn

Radio Multikulti

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i ErlikOslo januar-utgaven, 2011 Multikulturalisme, kulturmultialisme, Kumulturtialisme, Norge ble flerkulturelt i et anfall av åndsfraværelse. Masseinnvandringen skjøt fart i tiåret etter den kalde krigen, uten noen særlig offentlig debatt. Multikulturalisme var minste motstands vei. En modell som ble laget for å komme kanadiske separatister i møte ble resirkulert i en rekke Europeiske land for…

Continue Reading Radio Multikulti

Eksil som fortolkningsparadigme

Asle Toje
November 18, 2021

Trykket i Tidsskriftet Mentsch november 2021 Asle Toje, Forsker og Forfatter Pave Benedikt XVI sa det treffende: «Europa har utviklet en kultur som utelukker Gud fra den offentlige bevissthet.» Hvorfor vender europeerne seg bort fra sine forfedres tro? I århundrer var Europa synonymt med kristenheten. Middelalderkirken satte enhet over alt annet i den tro at den…

Continue Reading Eksil som fortolkningsparadigme

Elvens hersker

Asle Toje
November 18, 2021

Vi besøger Valdisholm, Norges sagnomspundne middelalderborg af Asle Toje Jeg står uden for rådhuset i det, som med lidt god vilje kan kaldes Spydebergs centrum. Hyperaktiviteten, der præger norsk natur efter den frosne årstid, er afløst af ’husmandsommeren’, hvor bygdeproletariatet i sin tid kunne gøre, som det ville. Luften er varm og stille. Himlen hæver…

Continue Reading Elvens hersker

Vi børn fra Petrova Gora

Asle Toje
November 18, 2021

Spomenik: Eksperimenter i modernitet af Asle Toje             Det er en varm eftermiddag i det bjergområde, der danner Kroatiens grænse mod Bosnien. I skyggerne stiger sværme af myg op fra grøfterne. Min lejede bil er løbet tør for sprinklervæske, og den ene vinduesvisker tværer den andens fedt ud. Insekterne flyver så tæt, at de skaber…

Continue Reading Vi børn fra Petrova Gora

Copyright © 2022 · Asle Toje · All rights Reserved
Produced By
The Circus Bazaar Company

  • Privacy Policy
  • Cookie Policy